Gemstone.

Halloj!

Idag har jag varit på produktutbildning inom företaget då! Mötte upp kära Kristina i Sundbyberg för att ta bussen till huvudkontoret... Synd bara att vi inte kom på att vi var tvugna att gå över till andra sidan för att åka åt rätt håll, så vi åkte bort från huvudkontoret tills vi insåg när vi satt vid slutstationen att detta var HELT fel håll och att vi var tvugna att snabbt springa till nästa tunnelbana och åka tillbaka..... Vi vart 10 minuter försenade B) Smurton liksom! Tur att de bara hann presentera sig då vi kom!

Efter typ 1 timma så gick brandalarmet och brandkåren kom, så vi alla gick på lunch istället och försatte det senare. Det var en sån himla rolig utbildning så ni anar inte! Jag har verkligen hittat något jag är jävligt intresserad av! Gör allt så mycket enklare och roligare.

Vad lärde vi oss på utbildningen?
Mycket vi redan visste, men mycket som vi inte visste.





Diamanter är ju väldigt vanligt i vårt sortiment, så det var ju en självklarhet att få lära sig mycket mer om diamanter än vad vi redan visste.

- Diamanten värderas i de 4 C'na - Carat, Cut, Clarity, Colour
- Diamanten är en av världens starkaste ädelstenar och ligger på den högsta skalan, 10, av Mohs skalan.
- Ordet "diamant" kommer från grekiska adamas som betyder oövervinnerlig - finns en anledning till det ;)
- Diamanten är April's månadssten och står för oskuld och ljus. 

etc etc etc etc (finns hur mycket som helst om diamanter, men vill ni veta mer om diamanter? Klicka här.)


Safirer!

- Hårdhet 9 ur Mohs hårdhetsskala, ligger alltså under Diamant. Men diamanten är ändå 30 gånger starkare, så mycket skiljer det mellan dem, trots deras skala.
- Blåklintsblå är den finaste färgen på en Safir.
- Mäts i samma 4C som diamanten.
- Safiren är visdommens sten och safiren är månad September och står för sannhet + trohet. Men kan även stå för tillgivenhet och kärlek.
- Man kan få en safir i alla färger utom röd.


Rubiner!

- Mäts i de 4C'na precis som Diamant och Safir.
- Den finaste färgen är Duvblodsröd - rubiner finns bara i färgen röd.
- Rubiner ska tydligen skydda mot tjuvar och framhäva rikedom?
- Rubinens månad är Juli och den symboliserar kärlek och kyskhet.


Smaragder!

- Hårdhet 7,5 - 8.
- Finaste färgen är gnistrande gräsgrön.
- Finns endast i gröna färger.
- Väldigt känslig för snabba temperaturer. Räcker med att du är ute på vintern och kliver in inomhus så kan stenen spricka. Eller "Smita iväg".
- Smaragden är Maj månad och symboliserar lycka och framgång i kärlek.


Sötvattenspärlor!

- Odlas i ca 6 månader - 1 år.
- Värderas ur 4 skalor också - Storlek, Lyster, Jämnhet och Färg.
- Den klassiska sötvattenspärlan är den vanligaste pärlan och den förekommer naturligt i stora delar av världen. Odlade sötvattenspärlor är dominerande inom smyckeshandeln och odlingen är centrerad till Sydostasien och Kina. Sötvattenspärlor, som bildas av musselsläktet Unionidae, är ofta vita, svagt rosa eller krämfärgade och kan vara runda till svagt oregelbundna. (snodde nu från wikipedia då jag inte antecknat så mycket om sötvattenspärlor :P)


Saltvattenspärlor!

- Odlas i 1-4 år i Japan eller Kina.
- Värderas ur samma skala som sötvattenspärlorna.
- Saltvattenspärlan, från musselsläktet Pteriidae liknar sötvattenspärlan men är betydligt ovanligare. Saltvattenspärlan återfinnes främst i Japan och Kina. Den odlas i viss utsträckning och är mycket dyr på marknaden, särskilt den så kallade Akoyapärlan. Saltvattenspärlan är helt rund och färgen varierar mellan vit och krämvit till svagt rosa.


Allmänt intressant om pärlor:
En äkta pärla är rund i formen och vit. Pärlor förekommer dock även i rosa, silver, kräm, guld, grön, blå och svart färg. Storleken skiftar från ett knappnålshuvud till ett duvägg. De består av pärlemor, vilket huvudsakligen består av kolsyrad kalk och ett organiskt hornämne. Pärlor skapas av musslor. När en mussla öppnar skalet för att få in syre eller för att äta plankton så kan den råka få in ett sandkorn mellan skalet och manteln. Genom retning av mantelvävnaden som kallas pärlemor (pärlans mor) kapslas kornet in så att det så småningom bildas en pärla. Pärlor har odlats under drygt 100 år.

Så kallade Tahitipärlor, som bildas av musslan Pinctada margaritifera-cumingi, finns i olika färger, former och storlekar. Denna pärla är väldigt sällsynt och eftertraktad, särskilt den svarta Tahitipärlan. Det som avgör pärlornas färg är lokala föroreningar.




Det är så intressant så jag DÖÖÖR.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0